2017-09-27

”Transition from Land” – Takmålning i Sickla

Inom Funkia arbetar vi med att på olika sätt främja en hållbar utveckling i våra projekt, där vårt arbete handlar om att gestalta, planera och förvalta miljöer på ett sätt som står sig en lång tid framöver. Våra projekt kräver kunskap inom ett brett kunskapsfält som spänner över områden som ekologi och biologisk mångfald, konstnärlig gestaltning, ekonomi och kulturella och sociala processer. Takmålningen i Sickla ingår i Funkia landskapsarkitekters utvecklingsarbete där vi på olika sätt tar upp frågor som är aktuella i samhällsdebatten. Motivet är resultatet av en gemensam kreativ process på Funkia som kallas Funksy, där vi tillsammans har skissat på olika förslag till en utformning.

 

Verket syftar till att synliggöra landskapets förändring genom klimatförändringen. Förslaget Transition from land tar avstamp i diskussionen kring den pågående förändring av landskapet. Målningen är en konstnärlig tolkning av ett framtidscenario där Sicklahalvön återigen blir en ö. Ordet Sickla betyder också i sig ”sidlänt ställe, där vatten framkommer, småträsk”, vilket vittnar om att platsen sedan lång tid tillbaka har en historia kopplat till just vattnet. Installationen representerar det ständigt förändeliga Sickla där vattnet har och kommer att prägla platsen.

Den 26 September 2017 utfördes målningen på taket av Funkias medarbetare. Förslaget utgörs av ca 190 lmp målade linjer som är 200 mm breda, tillsammans med de större fälten utgör det ca 148 kvm målad yta. Färgen applicerades med roller  på skaft efter linjedragning med krita. Färgen kommer flagna på sikt vilket också bidrar till verkets förgänglighet.


2016-01-12

Affischer från Vårbyparken

Till Vårbyparken gjorde Felix bilder föreställande vykort tryckta på HPL-skivor som en del av parkens utsmyckning. Lekplatsens tema var resande och bilderna föreställer vykort från olika platser brukaren kan besöka i parken. En annan tanke med bilderna är att de kan väcka frågor kring miljöproblem och visa en lite mer komplicerad bild av världen än vad vykort vanligtvis gör. En grävskopa i en djungeln eller en papperskorg i New York kan vara en ingång till att prata om miljöproblem med barn. Felix är nöjd med bilderna och har nu startat en webbutik under namnet Green Melon där bilderna säljs i form av affischer. Kul tycker vi!

(mer…)


2015-06-23

Sommardag på röda linjen

Varje år tar funkia en halvdag då vi besöker projekt  i närregionen. Det brukar vara en mix av platser vi själva ritat och platser som andra ritat. I år besökte vi platser angränsande till tunnelbanans röda linje.

Första stoppet blev fittjaterrasen där Funkia ritat landskapet. Projektet blev i sin helhet nominerad till Mies van der Rohe-priset 2015

Fittja2

Fittja1

Fittja4

Från den här ytan leder en trappa ner till den angränsande lekparken Fittja äng som även den är ritad av Funkia. Fler bilder och beskrivning av platsen finns här på hemsidan.

fittjaang1

Efter Fittja åkte vi vidare mot Masmo där vi landade på Masmo torg som Land ritat.

masmotorg

Därefter vandrade vi uppåt och studerade Myrstugeberget som Ralph Erskines ritat för HSB. Jimmy drog historien om hur Erskines blev utslängd från projektet.

myrstuguberget2

myrstuguberget

Därefter tutade vi iväg till Vårbyparken som invigdes bara för någon månad sedan och som vi bloggat om sen tidigare. Mer bilder och info om Vårbyparken finns här på hemsidan

varbyparken2 varbyparken

varby4

varby6

 

Därefter åkte vi till Skärholmen och besökte en lite pärla på taket som angränsar till torget. Vet någon av er läsare vem som ritat den?

skärholmen

I Skärholmen ligger även perennparken som Piet Oudulf har ritat.

blommandepark

Därefter spelade vi fotboll på Johan Ferner Störm konstverk puckebollplanen i Skärholmen

fotboll

fotboll3

 

Därefter middag på restaurang Landet, telefonplan

 

 

 


2015-05-28

Invigning av Vårbyparken

I Lördags invigdes Vårbyparken som vi ritat för Huddinge Kommun och som Lestra Entreprenad har byggt. Det blev en lyckad invigning med mycket folk och en hel del underhållning. Kommunen hade ordnat ett program med basketuppvisning, pingisturnering, ballongkonstnären Ballongprinsessan, invigningstal, jonglör och salsagrupp. Lestra och Funkia bjöd på grillad korv.

Lekparken har ett resetema där tanken är att flera resmål representeras i parken och där man med fantasins hjälp kan resa till Amazonas, Marrocko, strandpromenaden Copacabana, Sahara och New York.

I Amasonas växer täta buskage av salix och djungellika klätterväxter växer i luftslotten. Likt Amasonasfloden rinner vatten mellan buskage och klätternät. Barnen styr själva vattnet från vattenpumpen.
I Sahara är det ett lite hetare och torrare mikroklimat, här brer en gummikulle ut sig lik en jättelik sandyna och omfamnar en yta av strid sand.
Den målade asfalten har samma mönster som markbeläggningen på Copacabana, det var också här Salsa-gruppen dansade på invigningen. I New York kan besökaren spela basket och på vykortet som hänger på tegelbyggnaden kan man se John Lennon promenera i Central Park.
I det vi kallar för Marrakechlunden kan flera större sällskap samlas vid de långa borden med bordskiva med marrachesh-mönstrat klinker. Tillsammans med befintliga träd kommer 5 st nyplanterade flikbladiga gråalar på lite sikt skapa en stark rumslighet i lunden.

varbyparken_36Vårbyparken har ett resetema, skyltbladen hänvisar till de olika platserna i parken.

Det målade mönstret anspelar på markbeläggningen på Copacabana i Rio de Janeiro

varbyparken_13 Sanddynan i Sahara

varbyparken_41Genom att trycka på pumpen kommer det vatten som sedan rinner i en ränndal likt en flod genom Amasonasområdet

 

varbyparken_35Oversize vykort som hänvisar till parkens olika delar hänger på anslutande fasad.

varbyparken_19

varbyparken_18Entre in mot parken från sydöst

varbyparken_17

varbyparken_23 Samba-gruppen dansade

varbyparlen_11I Marrakechlunden finns gott om bords och sittplats för flera ssälllskap att äta grillad mat från parkens 3 grillar.