2015-05-28

Invigning av Vårbyparken

I Lördags invigdes Vårbyparken som vi ritat för Huddinge Kommun och som Lestra Entreprenad har byggt. Det blev en lyckad invigning med mycket folk och en hel del underhållning. Kommunen hade ordnat ett program med basketuppvisning, pingisturnering, ballongkonstnären Ballongprinsessan, invigningstal, jonglör och salsagrupp. Lestra och Funkia bjöd på grillad korv.

Lekparken har ett resetema där tanken är att flera resmål representeras i parken och där man med fantasins hjälp kan resa till Amazonas, Marrocko, strandpromenaden Copacabana, Sahara och New York.

I Amasonas växer täta buskage av salix och djungellika klätterväxter växer i luftslotten. Likt Amasonasfloden rinner vatten mellan buskage och klätternät. Barnen styr själva vattnet från vattenpumpen.
I Sahara är det ett lite hetare och torrare mikroklimat, här brer en gummikulle ut sig lik en jättelik sandyna och omfamnar en yta av strid sand.
Den målade asfalten har samma mönster som markbeläggningen på Copacabana, det var också här Salsa-gruppen dansade på invigningen. I New York kan besökaren spela basket och på vykortet som hänger på tegelbyggnaden kan man se John Lennon promenera i Central Park.
I det vi kallar för Marrakechlunden kan flera större sällskap samlas vid de långa borden med bordskiva med marrachesh-mönstrat klinker. Tillsammans med befintliga träd kommer 5 st nyplanterade flikbladiga gråalar på lite sikt skapa en stark rumslighet i lunden.

varbyparken_36Vårbyparken har ett resetema, skyltbladen hänvisar till de olika platserna i parken.

Det målade mönstret anspelar på markbeläggningen på Copacabana i Rio de Janeiro

varbyparken_13 Sanddynan i Sahara

varbyparken_41Genom att trycka på pumpen kommer det vatten som sedan rinner i en ränndal likt en flod genom Amasonasområdet

 

varbyparken_35Oversize vykort som hänvisar till parkens olika delar hänger på anslutande fasad.

varbyparken_19

varbyparken_18Entre in mot parken från sydöst

varbyparken_17

varbyparken_23 Samba-gruppen dansade

varbyparlen_11I Marrakechlunden finns gott om bords och sittplats för flera ssälllskap att äta grillad mat från parkens 3 grillar.