2011-10-20

Studieresa till Rom okt 2011

Nu är vi nyss hemkomna från studieresan till Rom. Vi hade en skön, men intensiv liten tripp med sol, kaffe och en massa spännande att se!

Rom är fullt av arkitektur från olika tidsåldrar, särskilt stöter man på en hel del gammalt. Vi tittade på arkitektoniska mästerverk från antik, medeltid och renässans.


Spanska trappan


Piazza del Popolo


En stadsplanerings-gåsfot som utgår från Piazza del Popolo


Petersplatsen


Pantheon


Colosseum


Fontana di Trevi

Om man åker lite utanför det mest centrala Rom finns också en hel del mer modernt att se för ett gäng landskapsarkitekter. Bland annat spanade vi in Eur, ett område som anlades under fascismens Italien till världsutställningen som skulle hållas i Rom 1942. Eftersom det blev krig ställdes utställningen in, men byggandet av Eur fortsatte ändå när kriget var slut. Mussolini lyckades förankra arkitekturen väl hos befolkningen och Eur är idag ett välskött och populärt område att bo och arbeta i.


Eur – Palazzo della Civiltà del Lavoro

Vi tittade också på trädgårdsstaden Garbatella. Den anlades på 1920-talet som bostadsområde åt arbetare som inte hade råd att bo inne i Rom. Området delades in i olika smådelar, Lottos, som alla ritades av olika arkitekter. Därför fick Garbatella väldigt varierande arkitektur och är idag ett härligt myller av detaljer.


Garbatella

Vi tittade också på OS-byn som anlades till de olympiska sommarspelen i Rom 1960. Det område där OS-deltagarna bodde är idag ett helt vanligt bostadsområde. I samma område finns Palazzetto dello Sport, som användes till vissa inomhusidrotter under OS, konserthallarna Parco della Musica av Renzo Piano och konstmuséet Maxxi. Alla dessa tittade vi närmare på.


Os-byn


Palazzetto dello Sport


Parco della Musica


Maxxi


Yta vid Maxxi som var mycket populär för lek

En annan nyare anläggning vi var och tittade på, som faktiskt ligger inom centrala Rom, är Ara Pacis. Det är ett museum som huserar en rekonstruktion av kejsar Augustus fredsaltare och bygget var mycket omtvistat eftersom det är ett väldigt modernt tillägg till centrala Roms ”gamla” utseende.


Ara Pacis

En dag for vi till Tivoli, en stad strax utanför Rom, belägen uppåt bergen. Där tittade vi på ruinerna av Hadrianus villa anlagd redan på 100-talet e. Kr., samt den fantastiska renässansträdgården vid Villa d’Este.


Hadrianus villa


Villa d’Este

Vi tog mått på en av världens mest kända trappor. Kan vara bra att ha…


Trappmätning

Vi sprang på en gata nära Piazza di Spagna som var under restaurering.


gata, restaurering

Tillgängligheten var överlag bra, framför fanns mycket ledstråk. Men ibland lämnade tillgänglighetsanpassningen lite i övrigt att önska…


Trappa Eur

Vi hittade många schyssta detaljer i Rom. Här är några exempel:


Dagvattenbrunn Spanska trappan


Avlopp


Staket Villa Borghese


Markbeläggning Eur


Fasad Eur – Fönsterluckorna skapar mönstret!